VFX Dag Nederlands Film Festival 2014

VFXdag

Dinsdag 30 september 2014 organiseerde de NVX voor de 1e keer de VFX Dag op het Nederlands Film Festival in Utrecht. Het evenement vond plaats in TivoliVredenburg. De NFF VFX Sessies waren een succes: zowel het ochtend als het middaggedeelte kon rekenen op een vrijwel uitverkochte zaal, met als piek de Keynote van Erik Jan de Boer.

VFXdag 14 video deel 1

Inside: VFX Supervisors

Aan de hand van projecten van een 4-tal VFX supervisors (Thaumar Rep, Kasper Oerlemans, Luuk, Dennis Kleyn) werd er gepraat over de raakvlakken tussen VFX en andere HOD’s. Onderdelen die aan bod kwamen waren o.a. VFX en Camera, VFX en Art en VFX en Montage.

Inside: Buitenland

Nederlandse vfx artiesten in het buitenland (Ewoud Heidanus , Martin Necas-Niessner, Aram Hakze, Chris Wenting, Menno Dijkstra) praten over hun ervaringen bij grote vfx/posthuizen in Londen. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten met hun ervaringen in Nederland? Welke rol speel je binnen een bedrijf met 600 man? Wat komt er bij kijken om in Londen te wonen en werken?

VFXdag 14 video deel 2
VFXdag 14 video deel 3

Inside: Projects

Een aantal bedrijven/supervisors vertelden over de projecten die ze het afgelopen jaar hebben gedaan. Denk aan aparte techniek gebruikt bij het draaien, aparte omstandigheden, interessant eindresultaat etc. In ieder geval iets dat afwijkt van de normale gang van zaken en leuk is om te delen met de rest van vfx nederland.

Outside: VFX start tot finish

Kasper Oerlemans & Dennis Kleyn gaven een keynote over het algehele VFX traject van scenario tot het uiteindelijke resultaat op het scherm. Op welk moment VFX te betrekken? Wat maakt iets ‘kostbaar’ en waarom? De afweging op set bouwen of digitaal doen? De meerwaarde van een on-set supervisor? Als onderdeel hiervan behandelde ze tevens de do’s en dont’s en bespreken we opmerkelijke of opvallende gevallen.

VFXdag 14 video deel 4
VFXdag 14 video deel 5

Outside: Collega's

In dit onderdeel gingen een producent, editor, DOP en supervisor (Michiel Bartels, Dennis Wieleart, Annelies van Woerden, Hans van Helden) in gesprek met Job ter Burg over hun ervaringen, tips en verwachtingen mbt visual effects. 

Erik Jan De Boer

Met trots mochten we Erik Jan De Boer verwelkomen op de VFX dag. De Boer is vooral bekend om “zijn” tijger in Ang Lee’s Life of Pi (2012) – de film waarvoor hij een Oscar voor de Visual Effects won.

VFXdag 14 video deel 6
VFXdag 14 video deel 7

Award en Oprichting

Als afsluiting van deze informatieve en gezellige dag werd de NVAP VFX Award uitgereikt aan Luuk Meijer voor de effecten in Das Wad (lees hier meer over de effecten) Tevens maakten we bekend de NVX te willen oprichten.