4e geslaagde NVX VFX Dag 2016 op het NFF

Het was een warme, zonnige dag op vrijdag 23 september toen in Utrecht de 4e editie van de NVX VFX Dag 2016 om 13:00 van start ging. NVX bestuurslid Albert van Vuure opende de middag en kondigde voor een volle Blauwe Zaal in de Stadsschouwburg de eerste sprekers van de dag aan:

Lichting 2016 NFA

dit jaar afgestudeerde filmacademiestudenten Tom Selbeck en Tim Groot met een overzicht van werkzaamheden van de IMVFX lichting 2016 en hun paradepaard Red Giant, die uitsluitend door studenten van de visual effects afdeling werd gerealiseerd. De korte film, die op een spectaculaire wijze laat zien hoe de Aarde langzaam wordt verzwelgt door een steeds groter en heter wordende zon, is een indringende en geslaagde vormoefening.

Star Wars Digital Characters

Daarna was het tijd voor de eerste internationale gast van de dag om het woord te nemen. Ian Comley, supervisor bij Industrial Light and Magic van digitale personages in onder andere de laatste Star Wars film The Force Awakens, bood een exclusief kijkje achter de schermen bij de creatie van Maz Kanata, BB8 en de Falcon, die Comley en zijn team ook als personage beschouwen. Met name de geavanceerde (facial) motion capturing technieken die zijn gebruikt om Kanata en Snoke tot leven te wekken (respectievelijk gespeeld door Lupita Nyong’o en Andy Serkis), waren opvallend. Er volgde een korte Q&A en daarna een korte break.

Matte Painting

Tweede internationale spreker van de middag was Frederic St-Arnaud, Canadese matte-painter die onder de naam van zijn eigen bedrijf  Starno opereert en geroemd wordt om zijn werk aan meer dan 50 high-end producties zoals Captain America: Civil War, The Knick en Elysium. Frederic nam het publiek mee op een korte reis door de geschiedenis van de matte painting, van glas tot digitaal. Met name zijn ‘breakdowns’, waarbij laag voor laag de opbouw van complexe digitale extensies zichtbaar werd, was een inspirerend onderdeel.

NVX VFX Award uitreiking

Aansluitend aan Frederic’s masterclass werd de NVX VFX Award 2016 uitgereikt voor Beste Visual Effects van het jaar. Uit de 15 inzendingen was de jury, bestaande uit gerenommeerde vfx-professionals in binnen- en buitenland onder leiding van 3dhype’s Edwin van het Bolscher, tot 4 nominaties gekomen; Bon Bini Holland (Planet X FX), Defensie F35 (Storm Post Production), Publieke Werken (Planet X FX) en Natural Gas (Flow Postproduction).

Winnaar 2016

Uiteindelijk verkoos de jury Publieke Werken van Planet X FX tot winnaar van de award. VFX-supervisors Dennis Kleyn, NVX en Albert van Vuure, NVX namen de prijs, de Gouden Stier, namens hun team in ontvangst. De jury prees de research van het team, de omvang van het project en de manier waarop de visuele effecten vrijwel onzichtbaar geïntegreerd zijn in de gedraaide shots.

 

Lees meer over de uitreiking van de NVX VFX Award op de website van 3dhype.