Geslaagde NVX VFX Dag 2015 op het NFF

Zaterdag 26 september organiseerde de NVX voor de 2e keer de VFX Dag op het Nederlands Film Festival in Utrecht. Het evenement vond plaats in TivoliVredenburg. Speciale gast was Paul J. Franklin, mede-oprichter van de vooraanstaande Londense visual effects facility ‘Double Negative’ en tweevoudig Oscarwinnaar met de box-officehits ‘ Inception’ en ‘ Interstellar’. Franklin, vaste vfx-supervisor van regisseur Christopher Nolan, werd tevens voor een Academy Award genomineerd voor zijn werk aan ‘The Dark Knight’. NVX bestuursleden Kasper Oerlemans en Dennis Kleyn presenteerden de dag.

NVX VFXdag 15 video deel 2

The Space Between Us

Een publiek van ongeveer 130 man zag Wouter Gilsing en Aram Hakze het spits afbijten met hun indrukwekkende presentatie over het Filmacademie eindexamenproject ‘The Space Between Us’. De korte film van 12 minuten bevat 100 hoogwaardige en complexe visual effects shots, waaronder de creatie van een volledig CG character. Aram Hakze liet zien hoe het model tot stand kwam van concept tot shading en hoe diverse ‘fx’ van watersimulaties tot luchtbellen zijn gecreëerd. Het team van 12 studenten werkte 8 maanden aan digitale omgevingen, set-extensies en CG personages om tot een indrukwekkend eindresultaat te komen.

Self-made Artist Tim Smit

De tweede presentatie werd gegeven door Tim Smit, self-made vfx artist en bekend van zijn 2009 viral ‘What’s in the Box’. Met het nodige enthousiasme vertelde Tim over zijn stormachtige carrière tot dusver en hoe het is om opgepikt te worden door een grote Hollywood studio. Helaas kon hij nog niets laten zien van zijn laatste productie -die hij ook weer in z’n eentje van begin tot eind van vfx zal voorzien!-, maar zijn reels en ’sneak previews’ in woorden maakten de presentatie er niet minder interessant om. Tim werkt nog het komende jaar intensief verder aan de film ‘Redivider’. Hij heeft toegezegd na afronding van dit project zijn ervaringen te delen op een toekomstige editie van de NVX VFX Dag. We wensen Tim uiteraard veel succes!

NVX VFXdag 15 video deel 3
NVX VFXdag 15 video deel 4

Kickstarter Project Sundays

De derde en laatste presentatie werd gegeven door Matthijs Joor van PostPanic Pictures over de totstandkoming van het fantastisch-ogende Kickstarter-project ‘Sundays’. Onder regie van Mischa Rozema gaf PostPanic leiding aan diverse participerende bedrijven om de futuristische wereld van ‘Sundays’ met een enorme rijkdom aan detail en realisme tot leven te wekken. Het proces werd in stappen toegelicht door Matthijs en bewandelde het traject van storyboards tot finals. Interessant detail was de uitleg van een foto/texture projectietechniek waarmee efficient fotorealistische resultaten kunnen worden behaald.

Oscar Winnaar Paul Franklin

Het woord was vervolgens aan internationaal gerenommeerd vfx-supervisor Paul Franklin, die de zaal in 75 minuten een exclusieve blik bood in het proces achter de visual effects voor ‘Interstellar’. Er werd uitgebreid ingegaan op de wisselwerking tussen vfx en andere departments, met name de bijzondere werkwijze van Christopher Nolan, die als regisseur veel waarde hecht aan de traditionele kwaliteiten van film (IMAX, 70mm neg.). In plaats van chromakey achter de ramen van de ruimteschepen, werden bijvoorbeeld geprojecteerde beelden direct op de set meegedraaid. De crew trotseerde IJslandse gletsjers en lange draaidagen in laagstaand water om tot de beoogde resultaten te komen. Binnen dit kader werd ook Hoyte van Hoytema genoemd, DOP op de film en speciale gast op het NFF 2015. Hun benadering was een onzichtbare mix van traditionele, practical gedraaide passes (met veel miniaturen, of, in dit geval ‘bigatures’) en state-of-the-art wetenschappelijke simulaties voor het creëren van o.a. het zwarte gat (‘Gargantua’) in de film. De door de R&D afdeling van Dneg gecreëerde simulatiesoftware, in samenwerking met de vooraanstaande Amerikaanse theoretische natuurkundige Kip Thorne, is sindsdien voor NASA een van de meest gebruikte visualisaties van hoe een zwart gat er fotografisch uit zou moeten zien. Hun prestaties leverden bovendien een paper op die een primeur is in wetenschappelijke kringen.

NVX VFXdag 15 video deel 5

NVX VFX Award uitreiking

De NVX VFX Dag werd afgesloten met de uitreiking van de NVX VFX Award; de prijs voor de beste visual effects in een Nederlandse productie. Juryvoorzitter dit jaar was de redacteur van de populaire website en online community 3Dhype, Edwin van het Bolscher. Edwin heeft samen met de juryleden Justin van der Lek (werkzaam bij ILM), In-Ah Rödiger, Koen Vroeijenstein, Marijn Eken, Harry Schreurs en Bobby de Groot de 9 inzendingen van dit jaar bekeken en beoordeeld. Zij kwamen unaniem tot de conclusie dat ‘Sundays’ van Post Panic Pictures de verdiende winnaar van de VFX Award 2015 was. Matthijs Joor, die eerder op de ochtend een presentatie over ‘Sundays’ gaf, nam de prijs namens PostPanic Pictures in ontvangst. Eervolle vermelding ging naar de speelfilm ‘Schneider vs Bax’ (regie Alex van Warmerdam) door Planet X FX, met vfx-supervisors Dennis Kleyn en Albert van Vuure.

Lees meer over de uitreiking van de NVX VFX Award op de website van 3dhype.